Frihed er det bedste guld
Nordkystfortællerne og Tisvildekoret indbyder til koncert, fællessang og storytelling i anledning af 80-året for Danmarks befrielse
I mange hjem er det traditionen at stille tændte stearinlys i vinduerne 4. maj for at mindes den aften, hvor det blev kendt, at den tyske besættelsesmagt havde kapituleret over for de allieredes tropper. I år er der en særlig grund til at mindes den aften, mener tre kulturinstitutioner og foreninger, som er gået sammen om et specielt arrangement på denne dato. Nærmere bestemt er det Tisvilldekoret og fortællergruppen Nordkystfortællerne, som i samarbejde med Tisvilde Højskole indbyder publikum til koncert, storytelling og fællessang.
Ikke alene er det nu 80 år siden, at frihedsbudskabet kunne høres i den knitrende radioudsendelse fra London. Jubilæet falder også i et år, hvor andre krige raser og truer civilbefolkninger og deres frihedsrettigheder. Derfor har arrangementet også fået titlen ”Frihed – Det bedste guld.
Arrangementet erstatter Tisvildekorets sædvanlige og populære forårskoncert. Det bliver samtidig første koncert, hvor koret ledes af dets ny dirigent og akkompagnatør Leif Hauge, der tidligere har dirigeret en række andre nordsjællandske kor. Han er uddannet i musikvidenskab og musikpædagogik på universitetet og musikkonservatoriet i København.
De 35 sangere synger blandt andet en række sange, som også blev sunget i årene omkring den nazistiske besættelse.
Ind i mellem sangene fortæller fire af Nordkystfortællernes storytellers egne historier, som også kredser om håbet om frihed og et liv uden undertrykkelse. En af historierne er en øjenvidneskildring fortalt af Beate Richter, der var barn i Tyskland under besættelsen. De andre fortællere er Karl Erik Frederiksen, Mette Kuhlen Gullach og Simon Simonsen, der med andre historier priser friheden.
I arrangementet indgår en pause, hvor publikum bydes på en forfriskning og får lejlighed til at udveksle synspunkter om sange, historier, krig, fred m.v.
Arrangementet holdes i tidsrummet 15:00-17:00. For voksne koster billetterne 50 kroner inklusive traktementet i pausen. Det er gratis for børn under 13 år, men de skal tilmeldes. Billetsalget og tilmelding af børn skal ske online på nordkystfortaellerne.nemtilmeld.dk.
Lyt og se historier
hjemme i sofaen
Drama, kærlighed, eventyr, opspind, sandheder, gys, latter, tårer og meget mere. Man får det hele til arrangementer med mundtlig fortælling. Der serveres beretninger om storslåede drømme, bristede hjerter samt om ven- og fjendskaber på tværs af generationer og social status.
Som publikum møder man samtidig andre mennesker, og venskaber opstår.
Mundtlig fortælling er her-og-nu oplevelser, men gode historier kan holde tankerne i gang lang tid efter.
Mundtlig fortælling skal opleves live, hvis man vil have det hele med.
Nogle gange kan det dog også gøre godt at genopleve historierne. Og det er faktisk muligt – takket være TV Nordkysten, som ofte har været på pletten for at lave optagelser ved Nordkystfortællernes arrangementer. Optagelserne indgår i tv-stationens udsendelser, der vises på Kanal Hovedstaden hver fredag i tidsrummet 21:00-23:00. Programmerne kan også ses på stationens hjemmeside https://tvnordkysten.dk.
Flere af udsendelserne kan bagefter også findes på stationens kanal på YouTube TV Nordkysten - YouTube.
Det gælder blandt andet mange af optagelserne med Nordkystfortællerne.
Den seneste optagelse er fra vintersolhvervsarrangementet "Lysning Midvinter" i Dronningmølle Huset den 21. december 2024. Optagelsen kan ses her:
Nordkystfortællerne i Dronningmølle med 'trioen uden navn'
Du kan finde mange flere udsendelser på nettet. Hvis du ikke selv vil søge efter dem, kan du klikke på nedenstående links, der her er opført i tilfældig rækkefølge.
God fornøjelse.
TVN 22 09 2023 WOODstories 2023, Esrum Møllegård, 1. del, flyt cursoren 1:42 time ind i udsendelsen
TVN 29 09 23 WOODstories 2023, Esrum Møllegård, 2. del. flyt cursoren 1:09 time ind i udsendelsen
WOODstories holdes i Helsingør
Nordkystfortællernes årlige festival WOODstories holdes i 2025 i samarbejde med Sjællands største kulturinstitution Kulturværftet/Toldkammeret i Helsingør.
Festivalen, som de øvrige år er blevet holdt i eller tæt på skov eller strand, holdes i Toldkammeret og Toldkammerhaven.
Datoen er søndag 14. september.
Valget af sted er en naturlig følge af Nationalpark Kongernes Nordsjællands partnerskabsprogram. Både Nordkystkystfortællerne og det sammenhængende kulturhus Kulturværftet/Toldkammeret har indgået partnerskabsaftale med nationalparken.
Der vil under festivalen blive fortalt historier indenfor i en af Toldkammerets sale samt under de høje lindetræer i Toldkammerhaven. Flere oplysninger om festivalen følger.
Økonomisk støtte til
fortælle-arrangementer
"I spreder smil, gør en forskel og er en inspiration for andre.."
Med denne begrundelse har Spar Nord Fonden besluttet at støtte fire arrangementer med Nordkystfortællerne i vinterhalvåret. Arrangementerne holdes i henholdsvis Gribskov og Helsingør kommuner og har til formål at vise både børn og voksne, at Nordkystområdet har dets eget fortællermiljø, ligesom det også har dets eget miljø for billedkunstnere.
Det Grønne Hus i Helsinge har ligeledes besluttet at give støtte til fire fortællearrangementer med fællestitlen "Skumring ved skov og strand."
De to donationer gør det muligt at holde billetprisen nede på et meget beskedent niveau. og for børn under 13 år er det helt gratis. Ved nogle af arrangementerne vil der også være fri entré for voksne. Tid og sted samt program for de pågældende arrangementer bekendtgøres senere.